Mikrosementti 9kk ja märkätilavalvojan kommentit

 
 
mikrosementtikaakelinpaCC88aCC88lle.jpg

Olette toivoneet jo jonkin aikaa postausta mikrosementtikylpyhuoneesta ja sen käyttökokemuksista. Mikrosementti on ollut käytössä viime elokuusta asti ja nyt tuntuu siltä, että voin jo jonkinlaista kokemuspohjaa teillekin päin kertoa. Mikä on ollut hyvää, mikä huonoa? Tekisinkö nyt uudestaan vai jättäisinkö tekemättä? Onko mikrosementti tummunut käytössä? Voiko mikrosementtiä puhdistaa ja onko se liukas? Postauksessa vastaan muutamaan eniten esitettyyn kysymykseen, joita olette minulle tämän 9kk tiedustelleet.

Sen lisäksi, että kertoisin vain omista kokemuksesta aion jakaa teille myös märkätila ja muutostöiden valvojan kommentteja. Tietynlainen kriittisyys kannattaa pitää mielessä etenkin silloin, kun ollaan uudistamassa märkätiloja. Millaisiin kohteisiin mikrosementti olisi sopiva vaihtoehto myös ammattilaisen silmin?

Onko mikrosementti liukas?

Märkänä pinta on yhtä liukas kuin sileähkö laatta. Pinta on lakan vuoksi kiiltävä ja siitä moni yllättyy. Mikrosementti ei ole siis hionnan ja lakkauksen jälkeen sementtimäisen rouhea, vaan tasaisen sileä. Pitääkö lasten liukastumista pelätä? Kyllä, mutta niin piti entisellä kaakelilattiallakin.

Voiko mikrosementtiä puhdistaa pesuaineilla?

Mikrosementtiä voi puhdistaa kuten muitakin kylpyhuoneen kaakeleita. Saumaharjaa tosin ei tarvitse enää käyttää, sillä laatan saumat on mikrosementin myötä jääneet tässä kylpyhuoneessa historiaan. Itse olen puhdistanut pintaa kylpyhuonesuihkeella ja rätillä. Hirmuisen näppärä pitää puhtaana!

Jääkö pintaan pinttymiä/imeekö mikrosementti itseensä likaa?

Mikrosementtikylpyhuoneen ainut miinuspuoli (omasta mielestäni) tulee tässä - mikrosementti saattaa imaista itseensä väriä. Näin kävi, kun unohdimme pariksi kuukaudeksi vaippapaketin lattialle. Lattialämmityksen ja muovin liitto yhdistettynä mikrosementtiin yllätti. Kodinhoitohuoneessa on nyt sitten penkin alla liberoiden värimaailma. Näin saattaa käydä, jos muovi on pintaa vasten pidempään. Potasta/kylpyammeesta ei ole jäänyt väriä valkoiseen mikrosementtilattiaan. Pyykinkuivaustelineestä oli irronnut ruostetta ja se oli jättänyt lattiaan jäljet. Ruoste kuitenkin lähti irti taikasienellä.

Tummuuko mikrosementti käytössä?

Värimuutoksia emme oli 9kk aikana havainneet. Sävymaailma on ollut kiitollinen kalkkitahroille, sillä elävästä pinnasta ei juurikaan erotu saippua-/kalkkijäämät. Meillä on lattiassa sävy Blanco ja seinissä Plata.

Tekijällä on väliä!

Kannattaa ottaa selvää, että millainen käsiala mikrosementin asentajalla on. Olen nähnyt hyvin epäsiistiä sotkua, kun sementtiä on laitettu pintaan liian pienin vedoin. Tykkään itse "pidemmistä linjoista" ja täten lopputuloksesta tuli mielestäni todella siisti. Mikrosementti ei ole erityisen edullinen materiaali, joten asennuksen kanssa kannattaa olla erityisen tarkka.

Tähän väliin haluan jakaa teidän kanssanne märkätila ja muutostöiden valvojan minulle lähettämän viestin. Alta löydät ammattilaisen huomioita, joita olen itsekin osittain aiemmissa mikrosementtipostauksissa väläytellyt.

  • Muovimattoa ei voi pinnoittaa sementtisideaineisilla laasteilla / taoitteilla, jos sitä ei ole tuotevalmistajan (maton valmistaja) tuotetiedoissa sanottu! Pinnoitettavan muovimaton täytyy soveltua siihen käyttötarkoitukseen. Se ei ole asentajan mutu-tuntumalla päätettävä asia. Mikäli muovimatolla ei ole alkalisuudenn sietokykyä (kaikki sementtisideaineiset laastit/tasoitteet/betonit avat alkaalisia) se menettää ominaisuutensa alkalisessa ympäristössä ja alkaa kutistumaan. Muovimatto kutistuu, sementtisideaineinen tasoite/-laasti ei kutistu. Tästä johtuen muovimaton päälle asennetut pinnoitteet usein (lyhyessä ajassa) irtoavat alustastaan ja muodostavat "kopoja" kohtia pintakerroksiin.

  • Mikrosementin voi asentaa olemassa olevan laatoituksen päälle, jos sen alla on ehjä (oletetun käyttöikänsä alkutaipaleella oleva) vedeneristys.

  • Mikrosementti ei itsessään ole vedeneristävä rakenne, ellei sitä ole VTT:llä sitä varten testautettu ja sillä ei ole märkätilojen vedeneristämiseen soveltuvaa tuotesertifikaattia. Toinen vaihtoehto jolla myyjät kovasti märkätilojen vedeneristysjärjestelmiä myyvät on yhteinen Eurooppalainen ETA-hyväksyntä. Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että mikäli tuotteella on ETA-hyväksyntä, täytyy sen vaatimustasoltaan vastata kansallisia vaatimuksia (VTT:n sertifikaatti)

  • Kaikilta tuotteilta, jotka VTT:llä tutkitutettu, löytyy sertifikaatista kohta josta käy ilmi järjestelmän kanssa yhteensopivat lattiakaivot. Kaivoja on markkinoilla monia erilasia ja kaikki tuotteet ja asennusohjeet eivät sovi jokaisen kaivotyypin kanssa yhteen.

  • ETA-hyväksynnässä kansainvälisellä tasolla kaivoliitoksen testaus on vapaaehtoista, kun taas Suomessa kansallisella tasolla se on pakollista. Tämän jävät usein myyntimiehet ja -naiset kertomatta (tai eivät itsekkään tiedä asiasta).

  • Lähtökohtana märkätiloissa käytettävälle vedeneristeelle on siis lattiakaivon malli. Sen pohjalta tulisi valita kaivon kanssa yhteen toimivaksi testattu vedeneriste.

  • Vedeneristeiden laskennallinen käyttöikä on n. 25 vuotta oikein asennettuna.

  • Yli 10 vuotta vanhan vedeneristeen päälle en suosittelisi tätä asentamaan, koska suurin osa sitä vanhemmista vedeneristyksistä on tavalla tai toisella asennettu väärin/virheellisesti. (Kuulostaa pelottelulta mutta se on harmillinen tosiasia). Valmistajilla on hyvät työ-/asennusohjeet mutta jostain syystä niitä ei lueta vaan tehdään niin kuin on ennenkin tehty tai on kuultu miten joku tuttu sen teki.

  • Jokaisella tuotteella ja tuotevalmistajalla on tuotekohtaiset ohjeet ja sekoitussuhteet. Mikäli niistä poiketaan tai ei noudateta lähellekkään, huonoimpana lopputuloksena voi olla laasti tai pinnoite jonka ominaisuuksia on saatu heikennettyä puoleen väärän sekoitussuhteen tai virheellisen asennustavan johdosta.

  • Alustan kuivuus tulee varmistaa ennen kuin mikrosementtiä (tai mitään muutakaan pinnoitetta) vanhan pinnoitteen päälle asentaa (taikka edes puhtaalle uudelle pinnalle). Mikäli alle haudataan jo olemassa oleva kosteusvaurio voi sen haittavaikutukset kertautua ajan kanssa ja tulla ilmi haju tai muuna mikrobivauriona.

Mikä parasta Harri antoi omat yhteystietonsa, jos jollain herää kysyttävää mikrosementtipinnoitteesta tai sen asentamisesta:

Harri p. 040 046 2328 

harri.juvonen@wisegroup.fi

(Kursivoitu teksti on lainattu Harrin minulle lähettämästä sähköpostista).

Tekisinkö uudestaan?

Tekisin, vaikka en enää pinnottaisi vanhan laatan päälle. Tykättiin kylpyhuoneen helppohoitoisuudesta kovasti ja sen käyttökokemukset ovat pinttymää lukuunottamatta olleet positiiviset. Sertifioitu vedeneristäjä tarkasti ennen remonttia, että vedeneristeet ovat asianmukaisessa kunnossa ja että tilassa ei ole kosteusvaurioita. Työ kannatti ehdottomasti teetättää ammattilaisella ja täten lopputulos oli toivottu ja oikein tehty.

 
 
Previous
Previous

Some sitä some tätä somesomesomesome!

Next
Next

Vappukuvia ja lehtijuttu